14.3.2019 - Tampere

ALSO mukana TAMKin IoT-seminaarissa

TAMK järjesti vuotuisen IoT-seminaarin 13.-14.4. ja ALSO oli mukana sponsoroimassa hienoa tilaisuutta. Seminaarin aloituspuheenvuoron piti ALSOn Tero Blomqvist omasta erikoisalastaan: IoT-ekosysteemien rakentamisesta ja niiden hyödyistä. Terolla on pitkä historia mobiilipuolella Nokiassa ja Microsoftilla sekä Tampereen kaupungin Smart City-hankkeen vetäjänä.

Ekosysteemit ovat tyypillisesti yritysten ja kumppaneiden välisiä yhteistyöverkostoja, joista kaikki hyötyvät eri tavoin. Arvo luodaan yhdessä ulkopuolisten partnerien, kilpailijoiden sekä erilaisten yhteisöjen ja asiakkaiden kanssa, perinteisistä liiketoiminta- ja arvoketjumalleista poikkeavalla tavalla. Eri toimialojen erikokoiset yritykset tekevät laaja-alaista yhteistyötä yhdistämällä tuotteensa, palvelunsa ja ammattitaitonsa tukemaan jokaisen verkoston jäsenen liiketoiminnan kehittämistä ja kasvua. Ekosysteemi rakentuu yleensä yhden avain- eli veturiyrityksen, -teknologian, -ohjelmiston, -palvelun, -tuotteen tai -asiakaskunnan ympärille.

Käytännön esimerkkeinä Tero käytti Tampereen kaupungin projekteja uuden areenan ja uuden älykkään raitiovaunun rakentamisessa. Osapuolia on paljon ja dataa kertyy – ekosysteemin avulla sitä voidaan käyttää hyödyksi.

Iltapäivällä ALSO järjesti oman Cloud EXPO -rinnakkaissession, jossa käsiteltiin pilvi- ja IoT-palveluita, tietoturvaa monelta kulmalta sekä datan hyödyntämistä. Jouni Sappinen avasi session kertomalla palvelumarkkinan kehityksestä, ALSO Cloud Marketplacesta ja pilvialustasta. Cloud Marketplace tarjoaa laajan jälleenmyyjäkanavan Suomessa sekä mahdollisuuden kansainvälistymiseen ALSOn muihin maihin.

Jaska Rantala Sophokselta kertoi kuinka rakentaa kustannustehokkaan ja turvallisen suojauksen Azure/AWS-ympäristöön. Microsoftin Vesku Paananen puhui digitaalisesta takaisinkytkennästä: kuinka dataa kerätään kaikkialta liiketoiminnasta, miten kerätty data eli tieto muutetaan tietämykseksi ja lopuksi toimenpiteiksi, jotka parantavat liiketoimintaa. Katso tästä esityskalvot (pdf). Aileen Sheeran Symantecilta kertoi päätelaitteiden tietoturvasta ja korosti erityisesti mobiilipuhelimen vaaroja yhä nerokkaammissa yrityksissä kalastella tietoja. Barracudan Nordics-vetäjä Peter Gustafsson pohti, miten data turvataan sekä henkilökohtaisessa (esim. kodin älykkäät laitteet) että teollisessa IoT-ympäristössä. Tiiviin iltapäivän päätti Nexeticin Henry Liukko-Sipi käymällä läpi suurimpia uhkia pilvessä ja miten niitä voidaan torjua.

ALSO ja Microsoft järjestivät seminaarin yhteydessä myös teknisen workshopin ”End to end IoT solution in Azure”, kouluttajina Jani Nevalainen Microsoftilta ja Eetu-Pekka Kouhia ALSOlta. Ryhmä rakensi IoT-ratkaisuja Microsoftin Azure-pilvialustalle eli tallensi isoa määrää dataa tietokantoihin ja ratkoi, miten tietoja hyödynnetään älykkäästi. Mukana oli mukana sekä opiskelijoita että yritysten edustajia: hyvä interaktiivinen porukka, jonka kanssa tuli paljon keskustelua IoT:stä sekä uusia ideoita miten toteuttaa IoT-ratkaisuja loppuasiakkaille.