1. Back

2.10.2019 - Tampere

IoT-toimijat ALSO Expon lavalla

Vuoden 2019 ALSO Expon avasi kolme kiinnostavaa esitystä paljon puhuttavasta IoT:stä eli esineiden internetistä. ALSOn IoT & Data Ecosystemsin vetäjä Tero Blomqvist kertoi paljon Tampereen seudun IoT-ratkaisuista, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa Tero on ollut mukana ennen ALSOon tuloaan ja joita hän edisää nyt myös ALSOssa olleessaan. AllThingsTalk-alustan COO Stefaan Top demosi, kuinka helppoa esineiden internetin käyttöönotto voi olla. Ormucon CEO Orlando Bayter puolestaan kertoi pilvipalveluja haastavasta reunalaskennasta (Edge Computing), joka mahdollistaa sovellukset, joissa vaaditaan mikrosekunneissa tapahtuvia päätöksiä.

ALSO mukavoittaa tamperelaisten arkea

ALSO IoT & Data Ecosystemin vetäjä Tero Blomqvist on yhdeksän ALSO-kuukautensa aikana saanut ilokseen huomata, että ALSOlla ollaan etujoukoissa datan käytössä. “Ja datanhan sanotaan olevan uusi öljy!”, Blomqvist totesi IoT-aiheisessa puheenvuorossaan ALSO Expossa. Ennen ALSOa Blomqvist teki pitkän uran Nokialla ja johti Smart Tampere -älykaupunkiohjelmaa Tampereen kaupungilla. Vuosikymmenet alalla ovat opettaneet muistamaan, että ratkaisuja tehdään aina suoraan tai epäsuorasti niiden loppukäyttäjille eli ihmisille.

Viime kevään aikana Blomqvist ja kollegansa tapasivat noin 150 erilaista toimijaa IoT:n tiimoilta. ALSO on päässyt mukaan rakentamaan myös monenlaisia tamperelaisten arkea sujuvoittavia ja rikastavia ratkaisuja, kuten miettimään, miten Tampereen uudesta ratikasta tehdään älykäs. Yhdessä kumppaneiden kanssa on suunniteltu tapoja mitata raitiovaunun täyttöastetta ja ennakoida huoltoja. Uudelle kansiareenalle puolestaan pyritään luomaan personoitu katsojakokemus, joka houkuttelee jääkiekkofanin kotisohvalta paikan päälle ja saattelee takaisin sekä mahdollistaa erilaisen fanituotteiden myynnin. Kesken ottelun voisi esimerkiksi laittaa virtuaalilasit päähän ja siirtyä kentälle keskelle tapahtumia.

Blomqvist on mielissään, että ALSOa kuunnellaan myös IoT-ratkaisujen asiantuntijana. ALSO pyrkii olemaan mukana ratkaisujen määrittelyn jokaisessa vaiheessa palvelumuotoilusta konesalipalveluihin saakka, unohtamatta myöskään laitteiden elinkaaripalveluita, rahoituspalveluita, esiasennuksia, ylläpitopalveluita ja logistiikkaa. Blomqvist muistuttaa, että onnistumisen keskiössä ovat asiakkaiden tarpeet ymmärtävät kumppanit ja päämiehet. ALSOn rooli on olla taustalla mahdollistajana, rakentaen liiketoimintamahdollisuuksia ennen kaikkea kumppaneilleen.

AllThingsTalk tekee IoT:n aloittamisen helpoksi

Esineiden internetin käyttöönoton helppous kävi ilmi ALSO Expossa, kun AllThingsTalk (ATT) IoT-alustan COO & CCO Stefaan Top näytti nopean demon alustasta. Top liitti ATT:n alustaan LED-valosarjan sekä matkapuhelimensa. Alustan kontrollipöydältä pystyi näkemään matkapuhelimen sijainnin kartalla ja puhelimen fyysisen asennon 3D-mallina. Seuraavaksi Top teki säännön, että puhelimen heiluessa napin valo syttyy. Tämän rakentamiseen samalla yleisölle selostaen meni vain muutama minuutti. Vuonna 2015 kaupallistetun ATT:n tavoitteena onkin tehdä esineiden internetistä niin saavutettava kuin suinkin mahdollista, ja ennen kaikkea auttaa organisaatioita pääsemään alkuun IT-ideoidensa toteuttamisessa.

Reunalaskenta mahdollistaa mikrosekuntien päätökset

Ormucon CEO Orlando Bayter kertoi IT-alan kuumasta megatrendistä, reunalaskennasta eli Edge Computingista. Ormuco loi maailman ensimmäisen skaalattavan reunalaskenta-alustan, joten ALSO Expoon saapunut Bayter on alan johtavia asiantuntijoita. Vaikka suurin osa käyttäjistä on vasta nauttimassa pilveen siirtymisen hyödyistä, on esineiden internetin maailmassa myös kasvava määrä toimijoita, joiden on syytä siirtää prosessointi mahdollisimman lähelle päätelaitetta ja käyttötilannetta eli ottaa käyttöön reunalaskenta. Tällaisia tilanteita ovat projektit, missä tarvitaan samankaltaisia mikrosekunneissa tapahtuvia päätöksiä, kuin mitä ihmisaivot pystyvät tekemään - esimerkkinä vaikkapa itseohjautuvat autot tai hiuksia nostattavat VR-elämykset. Bayter neuvookin, että jos alkavassa projektissa työskennellään mikrosekunneissa tapahtuvien päätösten parissa, kannattaa projekti aloittaa pilven sijasta suoraan reunalaskenta-alustaan.