1. Back

6.3.2019 - Tampere

ALSO Finlandin tiimi mukana MWC:ssa

ALSOn tiimi Tero Blomqvist, Marko Pöllänen ja Rauli Ahola osallistuivat helmikuun lopulla maailman suurimpaan mobiilialan tapahtumaan Mobile World Congressiin Barcelonassa. Tuomisina oli mobiilimaailman kuumimmat jutut.

5G oli kiistatta suurin puheenaihe messuilla. Valmistajat ja alan toimijat puhuivat sen tuomista mahdollisuuksista tulevaisuudessa sekä laitteiden että palveluiden osalta.

Mielenkiintoista on myös se, mitä 5G käytännössä tarkoittaa AR-puolelle. Esimerkiksi Microsoft esitteli HoloLens 2:n ja HTC Vive omat 5G:n ympärille rakennetut ratkaisunsa. AR on nähty enemmän pelaamisen ja viihteen näkökulmasta, mutta nyt se on tulossa yhä vahvemmin konkreettiseen hyötykäyttöön, kuten teolliseen suunnitteluun tai vaikka lääketieteen opiskeluun leikkaussaliin mm. langattomasti toimivaan HTC:n Vive Focus Plus VR -laitteen toimesta. Teknologia tulee hyödyttämään yhä paremmin ihmisten oppimista ja yhteistyön tekemistä. Se tähtää tehokkuuden parantamiseen monilla työelämän alueilla, ja verkkojen nopeuden kasvaessa ja latenssien pienentyessä saadaan enemmän ja nopeammin aikaiseksi yhä parempia elämyksiä ja kokemuksia.

5G-hubit tulevat myös kotiin. Esimerkiksi HTC:n 5G Hubiin voi liittyä jopa 20 käyttäjää toimimaan ryhmässä osana yhtä tiimiä tai se voi toimia kodin 5G-verkkona, johon voidaan liittää erilaisia sensoreita ja älykkäämpiä IoT-laitteita helposti hallittavaan käyttöliittymään. Näin kodin automaatio saadaan yhä nopeammin ja helpommin käyttöön.

Valmistajilla oli vahvasti esillä mobiililaitteiden turvallisuus: miten käyttäjän toiminta ja tiedot ovat yhä paremmassa tallessa. Esimerkiksi Android Enterprise Recommended -laitteet näyttävät tuovan isompaa uskottavuutta Androidille yritysmaailmassa ja niitä nähtiin jo usealta valmistajalta.

Mikä teki vaikutuksen ALSOn tiimiin?

- Taittuvat näytöt matkapuhelimissa tekivät vaikutuksen. Normaalin puhelimen näyttö avautui tabletin kokoisiksi. Nyt ne ovat vielä valmistajien ”showcase” ja arvokkaita laitteita, mutta muutaman vuoden päästä varmasti useampien ulottuvilla, sanoo ALSOn Apple tuotepäällikkö Marko Pöllänen, joka on ollut puhelimien kanssa tekemisissä lähes koko uransa.

- Kamerat ja kamerasovellukset kehittyvät edelleen. Sinänsä hassua koska se on ollut kuuma aihe jo vuosia, niin edelleen kameratoimintoja kehitetään ja luodaan uutta. Nyt näin esimerkkejä yhä tarkemmista kuvista ja toiminnoista hämäräkuvaukseen. Myös tekoälyä on tuotu mukaan: laite säätää kohteen mukaan kameran aukkoa ja optiikkaa ja jopa väriefektejä saadaan muokattua kuvatun taustan mukaiseksi. Monenlaiset tehosteet ja efektit saadaan kuvaan mukaan. Uusilla laitteilla voidaan kuvata lähes ammattitason elokuvia ja laatu on todella hyvä, sanoo ALSOn tuotepäällikkö Rauli Ahola.

- Erilaisten IoT ja data-alustojen runsas tarjonta ja toimijoiden halukkuus laitteiden ja datan rajapintojen yhtenäistämiseen, datan jakamiseen sekä hyödyntämiseen uusien ja parempien liiketoimintamallien kehittämiseen oli positiivinen viesti. Lisäksi datan omistajuuteen ja suojaamiseen liittyvät ratkaisut ja keskustelut olivat hyvin esillä, sanoo ALSO:n älykaupunki ja IoT ekosysteemien rakentaja Tero Blomqvist.

Kerromme mielellämme lisää - ole yhteydessä!