1. Back

15.2.2019 - Tampere

Terveisiä ISE:stä: uusimmat tuulet AV/DS-maailmasta!

ALSOn AV/DS-tiimi vietti kolme päivää maailman suurimmilla audiovisuaalisten ja integroitujen järjestelmien messuilla ISE:ssä Amsterdamissa helmikuun alussa. Tässä yhteenvetoa päivien annista asiakkaidemme hyödyksi.

Mikä trendaa alalla?

 • LED on selvästi iso juttu, sanoo tuotepäällikkö Maarit Salomaa. Samsungin osastolla 8K LED seinä oli vaikuttava samoin The Wall. Todella monet toimittajat esittelivät uusia ratkaisuja LED-teknologialla ja telinevalmistajat olivat tehneet niille sopivia telineitä. Hintataso on tullut myös koko ajan alaspäin. LED sopii ihan mihin vain, mutta esimerkiksi hotelleissa sitä voisi hyödyntää näyttäviin sisääntuloihin. Joihinkin ratkaisuihin oli yhdistettynä myös äänimaailma todella hienosti.
 • Näytöissä on nyt valinnanvaraa, kertoo AV/DS-myynnistä vastaava Johan Palander. Löytyy läpinäkyviä, taivutettavia, jopa rullattavia. Sen lisäksi automaatiojärjestelmät yleistyvät entisestään, mutta toisaalta langattomuus lisääntyy pienemmissä kokonaisuuksissa.

Mitä uutta ALSOn toimittajilla oli esillä?

 • LG esitteli LED-tekniikkaa todella laajasti. Kuvan tarkkuuden lisäksi he ovat onnistuneet integroimaan siihen äänen: osastolla oli iso näyttö, jossa ääni seurasi liikkuvaa kuvaa ja heijastui näytöltä eikä erillisistä kaiuttimista. Toinen mielenkiintoinen uutuus oli ohut, läpinäkyvä seinä, joka toimii näyttönä. Se voidaan laittaa esimerkiksi kaupan ikkunapintaan ja näyttää infoviestejä. Ratkaisuehdotuksia löytyy siis eri paikkoihin, eikä vain niitä perinteisiä suorakaiteen muotoisia näyttöjä.
 • BenQ:n osastolta löytyivät hyllynreunaan tulevat infonäytöt, joiden avulla kauppa pystyy päivittämään hintatiedot digitaalisesti.
 • Apple Airplay on nyt avattu kuvan osalta ja kuvaa voi jakaa lähitulevaisuudessa suoraan koneelta näytöille. Tähän on tulossa tuotteita myös ALSOn valikoimaan esim. BenQ:lta.
 • Canon julkaisi ISE-messuilla uusia tuotteita 4K-rintamalla: mm. huipputehokkaan 35 000 lumenin 4K-DLP-laserprojektori, joka soveltuu seitsemän vaihdettavan objektiivin ansiosta erinomaisesti suuriin tiloihin ja vuokrauskäyttöön. Osastolla nähtiin myös kevyempiä 5000/6000lm natiivi 4K-laserprojektoreita ja erityisesti niille kehitetty 4K-resoluution objektiivi.
 • Kramerilla on isosti esillä 8K tekniikka: näytön tarkkuus on huippuluokkaa ja soveltuu käyttäväksi niin isoihin kuin pieniin tiloihin.
 • Smartsign esitteli uuden odotetun ominaisuuden: markkinointimateriaalia voidaan muokata suoraan heidän softassaan (esim. päivämäärät, hinnat). Tämä nopeuttaa muokkaamista merkittävästi.
 • Samsung esitteli yhä tarkempia 4K näyttöjä.
 • Newstar tuo uusia ja edullisia moottoroituja lattiajalustoja, jotka sopisivat hyvin esim. koulupuolelle.
 • Multibrackets esitteli ulkotelinemalliston, joka kestää jopa Suomen säätä. Ulkonäyttöjen tarve on kasvanut koko ajan, joten nämä tulevat varmasti tarpeeseen.
 • EPSONilla oli paljon uusia laserprojektoreita. Niiden etuna on pitkä käyttöikä ja takuu sekä ympäristöystävällisyys. Ne ovat myös huoltovapaa ratkaisu. EPSON julkaisi isoihin tiloihin soveltuvia laserprojektoreita, valovoimaisimpana uutuutena 30 000 lumenin laserprojektori, mutta myös pienempiin tiloihin sopivia laserprojektoreita, joissa on vaihdettavat optiikat. Mielenkiintoinen uutuus oli uusi itsenäinen kohdevalaistusprojektori esim. kauppoihin, näyttelytiloihin ja museoihin. Siinä on joustava asennus ja se voidaan asentaa kattoon, lattialle tai myös valaisinkiskoon.
 • Hitachilla oli myös paljon laseria, mm. uusi kohtuuhintainen, monikäyttöinen laserprojektori, joka sopii ja on helppo asentaa moneen paikkaan. Kuumin uutuus oli streamaus- ja tallennuslaite Lecture capture Station. Laite on pääasiassa suunniteltu koulumaailmaan, muuta sopii mainiosti myös yritysten käyttöön. Isoin juttu Hitachilla oli, että nimi muuttuu Maxell’ksi. Sinänsä muutos ei ole iso, koska Hitachin projektorit on tehty Maxellin tehtaalla jo vuodesta 2003; nyt vain otetaan nimi myös projektoreihin.

Messujen isoin anti ALSOn tiimille

 • Makeinta oli tavata niin paljon suomalaisia asiakkaita. Mukana on koko ajan kasvava joukko ja valmistajat panostavat yhä enemmän ständeihin sanoo tuotepäällikkö Mikko Järvinen.
 • LG:n osastolla oli massiivinen aaltoileva LED-seinä vesiputouksineen ja sademetsineen ja äänet integroituna mukaan. Siinä tuli todellinen wow-efekti ja tuntui että oli itse fyysisesti mukana kuvan maisemassa. Tällaisella tekniikalla voi luoda hienoja efektejä esimerkiksi sisääntuloauloihin, kertoo tuotepäällikkö Ritva Virtanen.
 • LG:n osastolla oli myös läpinäkyviä kosketusnäyttöjä, jossa tuli aivan leffafiilis. Näiden päälle pystyi piirtämään ja ohjaamaan kuvaa kuin Minority report -elokuvassa aikoinaan, kuvaa Johan Palander.

Kerromme mielellämme lisää messujen annista. Ole yhteydessä!

Ritva Virtanen
Maarit Salomaa
Mikko Järvinen
Johan Palander