14.2.2019 - Tampere

ALSO Finland Oy ylläpitää ISO-ympäristösertifikaattia

ALSO Finland Oy:lle myönnettiin ISO 14001 ympäristösertifikaatin vuonna 2017 ja yritys on sitoutunut sen pitämiseen. Tavoitteena on toimia niin, että ympäristövaikutuksia syntyy mahdollisimman vähän: säästämme luonnonvaroja vähentämällä materiaalien ja energian kulutusta sekä tehostamme kierrätystä.

Yhtä aikaa tehtiin kolme ISO-sertifikaattia: Laatusertifikaatti 9001, tietoturvasertifikaatti 27001 ja ympäristösertifikaatti 14001. ALSO Finlandilla prosessista vastasivat Terhi Sorvali ja Jouni Rytkönen ALSOn johtajistosta.

- ALSO Suomi on sertifikaattien suhteen ALSO-konsernin edelläkävijä. Kaikki sertifikaatit tehtiin erittäin nopeassa aikataulussa: Päätöksestä sertifikaattien saantiin meni vain yhdeksän kuukautta, Terhi kertoo.

Koko henkilökunta yritysjohtoa myöten on sitoutunut ympäristötavoitteisiin ja toimintaa seurataan säännöllisillä auditoinneilla DNV-GL:n toimesta. Toimistotyöntekijöiden etätyömahdollisuudella on myös positiivisia ympäristövaikutuksia. ALSO Finlandin kevyt organisaatiorakenne mahdollistaa uusien, ympäristöystävällisten toimintatapojen helpon ja nopean käyttöönoton. Kaikki tämä on myös tärkeä osa työnantajamielikuvaa.

- Sertifikaatit ovat ennen kaikkea johtamisjärjestelmä, ja johdon sitoutuminen on kaikkein tärkeintä. Johto tekee neljästi vuodessa katselmuksen ympäristöasioihin, Jouni selventää.

Logistiikkaa ympäristö mielessä

ALSO Finlandin toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius muistuttaa, että ympäristönäkökohdat olivat tärkeitä jo ennen sertifikaattia, kun logistiikkakeskusta rakennettiin. Vuonna 2016 käyttöönotettu logistiikkakeskus lämmitetään ja jäähdytetään maalämmöllä ja tilat valaistaan uusimmalla led-tekniikalla. Energia saadaan tuulivoimasta ja trukit kulkevat lithium-ion-akuilla.

- Meidän pitää parantaa jatkuvasti, oli kyse sitten laatuasioista, tietoturvasta tai ympäristöstä. Sertifikaatti antaa raameja siihen, miten seurataan ja mitä muutetaan parantaaksemme toimintaa. Erityisesti ympäristön osalta meidän on pakko miettiä mitä jätämme taaksemme tuleville sukupolville. Siitä huolimatta tämä ei ole pelkkää hyväntekeväisyyttä. Tekemillämme muutoksilla energiankulutus väheni 75% neliötä kohti, Hans-Mikael kuvailee.

Pakkausmateriaalien käyttö on optimoitu pakkausmateriaalien minimoimiseksi. Fillair-ilmatyynyt, uudet pakkausyksikkökoot ja mahdollisuus yhdistellä asiakkaan lähetyksiä vähentävät ympäristökuormitusta. Kotimaan kuljetuksista 98% toimitetaan hiilineutraaleilla kuljetuksilla.

- Me yritämme aidosti olla omilla toimenpiteillämme vaikuttamassa maapallon tulevaisuuteen. Se kannustaa myös muita yhteistyökumppaneita toimimaan samoin. Vaadimme vastuullisuutta myös heiltä, Jouni muistuttaa.

Kierrätys on avainasemassa

Toiminnasta syntyvät jätteet lajitellaan ja jatkokäsitellään Lassila & Tikanojan toimittamalla jätteenkäsittelyjärjestelmällä. Myös Technopoliksella jätteet lajitellaan huolellisesti.

ALSO vastaanottaa huomattavia määriä käytettyä elektroniikkaa. Käyttökelpoisista laitteista suurin osa pyritään saamaan turvallisesti jälkimarkkinoille ja niiden elinkaaret pidemmiksi. Elinkaaren lopussa olevat laitteet käsitellään yhdessä luotettavien ja eettisten kierrätyskumppaneiden kanssa.

- Alunperin haimme sertifikaattia, koska asiakkaat vaativat sitä. Prosessissa sidosryhmien tarpeet kirkastuivat meillekin ja ymmärsimme asian tärkeyden. Nyt vastaamme asiakastarpeeseen ja saamme aitoa kilpailuetua ympäristövastuullisuudesta, Jouni iloitsee.

- Myös jälleenmyyjillä on painetta miettiä, kenen kanssa toimivat. Ilman ympäristösertifikaattia ei pitäisi enää kenenkään pärjätä. Erityisesti isot yritykset ja julkinen sektori vaativat, että sertifikaatit ovat kunnossa, Hans-Mikael täydentää.