1. Tilbake

19.feb.2021 - Stokke

Globale leveringsutfordringer og press på prisene - hvorfor?

Den digitale utviklingen og bruken av komponenter i stadig flere enheter øker den globale etterspørselen. Med en begrenset produksjonskapasitet kan det medføre lengre produksjonshorisonter, mindre tilgjengelighet på varer og press på prisene.Her er en kort status på noen relevante områder.

Begrenset tilgang på «chips» (IC) til bærbare pc-er

Tilgangen på brikker for bruk i bærbare pc-er, inkludert IC for skjermdrivere, strømstyringsbrikker og lydkodebrikker vil fortsette som mangelfull gjennom første kvartal 2021. Dette til tross for at det tradisjonelt ikke er høysesong for bærbare PC-er, ifølge Digitimes Researchs.

Den pandemiske løsningen med hjemmekontor økte de globale forsendelsene av bærbare PC-er med 26,7%, og passerte 200 millioner enheter i 2020. Sluttmarkedets sterke etterspørsel har ført til utilstrekkelig forsyning, og et udekket behov for komponenter.

Leveransene av IC for skjermdrivere (DDI-er), panelstyring, strømstyrings og lydkodeker er for øyeblikket 10-20% under behovet. DDI-er, som har en underdekning på over 15%, har allerede fått en prisstigning på 40-50% i år.

Siden det meste av 8’’ produksjonskapasiteten er fulltegnet i første halvdel av 2021, har gjennomsnittlig leveringstid for nye ordrer blitt utvidet til 22-32 uker, opp betydelig fra de normale 13-15 ukene.

Den kortsiktige tilgjengeligheten på DDI for bærbare PC-er forventes å ytterligere forverres med 1-2% gjennom første kvartal 2021, hvilken kan medføre at en samlet DDI-mangel kan overgå 20% for kvartalet.

Prisene på LCD-panel stiger over 10% i første kvartal 2021

Prisene på LCD-paneler går mot en ytterligere økning på 10% i gjennomsnitt. Bransjekilder anslår en økning på 15-20% gjennom forrige kvartal, og vil med det være på sitt høyeste vurdert i en fireårsperiode.

IDC mener prisnivået for HD TN bærbare paneler vil øke 12,6% sekvensielt for første kvartal, og for FHD IPS-paneler vil økningen være 9,1%.

Videre vil prisene på volummodellene 23,8- og 21,5’’ skjermpaneler øke med anslagsvis 17,1% og 14,6%, og de vanlige TV-panelene vil se prisene øke med 9,3-13,6%.

IDC-tall viser at globale forsendelser av store paneler for bærbare PC-er, skjerm- og TV-applikasjoner vokste med 7,28% over året og nådde en 10-års «all-time-high» med 658,9 millioner enheter i 2020 - inkludert 224,3 millioner for bærbare pc-er, 163,4 millioner for skjermer og 271,2 millioner for TV-er.

Tilgjengeligheten på SSD-kontrollere er fortsatt under press

Tilgjengeligheten på IC-er for SSD-kontrollere er fortsatt stram, noe som kan fortsette å øke SSD-prisene til tross for tilstrekkelig tilgang på NAND-chips.

Produsentene av NAND flash-chips vil øke produksjon av 128- og 176-lags 3D NAND chiputgang, som vil utgjøre over 30% av deres totale produksjon i 2021. Uansett vil tilgangen på SSD-er imidlertid fortsatt være begrenset av IC-mangel på kontrollere.

Phison har økt IC-prisene med 15-20%, sa selskapets styreformann KS Pua, og la til at selskapet har sett noen av sine kunder øke prisene med så mye som 50%.

DRAM-prisene stiger gjennom 2Q21

Markedsprisene på DRAM har steget 5-10% i første kvartal 2021, og vil fortsette å stige gjennom andre kvartal ifølge kilder fra produsenter av minnemoduler. DRAM spotpriser har steget 25-30% den siste måneden.

Chips har en høy etterspørsel - og det er et problem

Tilvirkerne ber kundene om tålmodighet da industrien arbeider seg gjennom en kraftig økning i etterspørselen fra produsenter av alt fra biler til forbrukerelektronikk.

Chipmangelen har ført til at prisene har økt for visse tilvirkere og forsinkelser i levering. Hvis problemene vedvarer, kan forbrukerne se forsinkelser i levering av nye biler og noen elektroniske produkter, og muligens høyere priser.

Det er heller ingen rask løsning på situasjonen. Økt produksjonskapasitet kan være dyrt og tidkrevende, og noen av de grunnleggende forsyningsproblemene kommer fra eldre produksjonslinjer som er mindre innbringende for produsenter.

I hele tilvirkningsindustrien er det veldig lite [ledig] kapasitet akkurat nå.

Etterspørselen etter bærbare pc-er har gått i taket, og løsninger med hjemmekontor under Covid-19 har økt interessen for «cloud computing»-tjenester og datasentrene bak dem. På toppen av det har en økning i etterspørselen etter brikker i nye 5G-telefoner satt et ytterligere press på produksjonskapasiteten, sier brikkeselskaper. I tillegg medførte amerikanske restriksjoner på den kinesiske telekomgiganten Huawei Technologies Co, at konkurrenter prøvde å stjele markedsandeler.