Sådan får du mere effektiv kommunikation med kunder og samarbejdspartnere

Tænk på dit sidste telefonopkald med en kunde eller en samarbejdspartner. Skete der nogen misforståelser? Og var der tidspunkter, hvor du havde brug for at uddybe noget, som du troede, at vedkommende havde forstået fra jeres sidste samtale? Det er faktisk helt normalt at føle det, for vi misser helt op imod 55% af budskabet, når vi taler i en telefon. Ord alene er nemlig ikke nok til at komme ud med dine budskaber. Faktisk udgør ord kun 7% i fortolkningen af dine budskaber.

Den amerikanske forsker i psykologi Albert Mehrabian undersøgte i 1960’erne vigtigheden af gestik og tonefald i fortolkningen af kommunikation og betydningen af budskaber. Hans resultater var overraskende og særdeles lærerige.

Han fandt ud af, at det talte sprog faktisk har en meget lille effekt på fortolkningen og betydningen. Faktisk er det kun 7% af fortolkningen, som sker via det verbale og helt rene sprog. Men vi har andre muligheder i telefonopkaldet. Vi kan også bruge vores tonefald, som Ifølge Mehrabian skaber 38% af betydningen. Det kan eksempelvis være tøven, fnisen og stemmeleje.

Samlet set opfanger vi 45% af kommunikationen i et telefonopkald, men vi misser det vigtigste – vores kropssprog. Mehrabians forskning viser, kropssproget har afgørende betydning for fortolkningsprocessen. 55% for at være helt præcis.

Det er dog vigtigt at pointere, at han undersøgte kommunikation i forbindelse med følelser og holdninger, hvorfor procentfordelingen af de 7%, 38% og 55% kan diskuteres. Men faktum er, at vigtige pointer og budskaber går tabt, fordi vi ikke kan se kropssproget hos vores modtager i et telefonopkald, og de kan heller ikke se vores.

Effektiviser din kommunikation med video

Hvis du vil gøre dine pointer og budskaber nemme og effektive, så bliver du nødt til at bruge andet end ord og toneleje. Kropssproget er en essentiel del af modtagerens fortolkning- og betydningsproces, når de skal forstå dig.

Hvis du begyndte at bruge video i stedet for tale, så ville du kunne effektivisere din kommunikation. Du vil give dine modtagere muligheden for at se dit kropssprog. Men allervigtigst vil du kunne se deres kropssprog og dermed deres reaktion på dit budskab. Det giver dig mulighed for at levere skarpere budskaber på kortere tid.

På den måde sikrer du, at alle dine vigtige pointer ikke bliver glemt, fordi modtageren har fokus på dig og dit kropssprog, plus du kan se deres her-og-nu reaktion på det, du siger. Du er nødt til at kunne se din modtager, og de er nødt til at kunne se dig, hvis du vil have det optimale ud af din kommunikation.

Vi er faktisk så overbeviste om det, at vi med stolthed kan præsentere vores samarbejde med Polycom, der er førende inden for kommunikation- og samarbejdsøkosystemer. Deres mantra om at skabe nem og effektiv kommunikation tror vi på kan medvirke til at skabe en bedre forretning for dig, da video kan effektivisere jeres interne og eksterne møder.

Du kan f.eks. få et set-up med to 65 tommers skærme, så du kan vise en PowerPoint præsentation og samtidig se modtagernes reaktioner. På den måde får du kropssproget med hos dine modtagere og får effektiviseret din kommunikation via dit og modtagernes kropssprog.

Spørgsmålet er, hvor klar er du på at få effektiviseret din kommunikation med dine kunder og samarbejdspartnere?

Photo of Orla Jensen
Orla Jensen Product Manager Tlf.+45 4355 8859 Email Email