Forebyg belastningsskader og spændinger med en ergonomisk mus

Selvom du måske endnu ikke har oplevet gener, er RollerMouse med til at forebygge belastningsskader og andre spændinger, der med tiden kan medføre problemer. En afslappet kropsholdning er nøglen og den får du med RollerMouse. Uanset om du sidder eller står, undgår du at komme ud i forkerte arbejdsstillinger, hvilket ofte er tilfældet med en traditionel computermus.

Når først du er fortrolig med brugen af RollerMouse, holder du helt automatisk op med at strække og vride dig for at styre markøren på skærmen. Med RollerMouse har du dine arme placeret i en naturlig afslappet stilling foran din krop, i stedet for ud til siden. Dermed fjerner du belastningen på skuldre, arme og albuer, hvilket reducerer smerterne fra din musearm eller tennisalbue.

Du undgår også det unaturlige greb om den traditionelle mus, da det brede rullestavsdesign nemt styres med fingerspidserne, på en måde, der er behagelig for dig. Dermed reducerer du belastningen på fingre, hænder og håndled.

10 tips, som hjælper dig med at arbejde sikrere og smartere.

Både på arbejdspladsen og i hjemmet tilbringer vi megen tid foran computeren. Vi er derfor tilbøjelige til at udvikle dårlige vaner, der kan medføre belastninger, spændinger og skader. Nedenfor har vi samlet en række gode råd til forebyggelse af musearm og belastningsskader. Disse råd hjælper dig til en sundere og mere produktiv arbejdsdag.

1.Musen: Takket være en centreret mus som RollerMouse undgår du at bevæge armen for langt til højre, så den havner uden for det gode arbejdsområde. Med en centreret mus kan du nemt skifte mellem højre og venstre hånd, hvilket giver større variation.

2.Tastaturet: Mange standardtastaturer er for brede, så man sidder med armene vinklet udad. Tastaturet bør være lavt og kompakt. Med genvejstaster kan man skabe variation i det daglige arbejde ved at skifte mellem tastatur og mus.

3.Stolen: Er det dig, der skal passe til stolen, eller er det omvendt? Sørg for, at stolen er indstillet efter din krop. Sid med begge fødder i gulvet og med en vinkel på cirka 90-100° i knæene. Derefter indstiller du ryg- og armstøtte, så de støtter og aflaster optimalt. Armstøtterne skal støtte armene, uden at du løfter skuldrene, og der skal være plads til, at du kan komme tæt på skrivebordet. Hvis armstøtterne rammer bordkanten, er det bedre at fjerne dem og bruge underarmsstøtter.

4.Skrivebordet: Det skal være nemt at indstille højden, så du kan veksle mellem at stå og sidde. Når du står foran skrivebordet, skal du kunne holde albuerne i en vinkel på cirka 90° og slappe af i skuldrene. Bordet skal stå, så dagslys fra vinduer kommer ind fra siden – stå aldrig med et vindue lige foran dig eller lige bagved dig.

5.Skærmen: Skal være vinklet lidt væk fra dig og stå på cirka 70 cm afstand. Skærmens øvre kant skal være i øjenhøjde.

6.Belysning: Belysningen skal være justerbar, må ikke blænde og skal helst kunne tilpasses individuelt. Refleksioner eller genskær på skærmen samt dårlig belysning ved arbejdsstationen øger risikoen for muskelspændinger og synsbesvær. En enkel metode til at teste, om lyskilden er placeret forkert, er at placere noget blankt eller et lille spejl på skrivebordet. Hvis du kan se refleksioner i overfladen, er belysningen fejlplaceret.

7.Bærbar computer: Hvis du i stedet for en stationær computer anvender en bærbar i længere tid ad gangen, anbefaler vi, at du supplerer med et eksternt tastatur og en ekstern mus.

8.Tilpas arbejdsstationen efter dig: Uanset om du har din egen arbejdsstation eller sidder i et aktivitetsbaseret arbejdsmiljø, er du nødt til at tilpasse arbejdsstationen. Sørg for, at dine arme bliver aflastet godt, at stolen er indstillet til at give optimal støtte, og at bordet har den rigtige højde. Det er især vigtigt, hvis I er flere, der bruger samme arbejdsstation.

9.Arbejd inden for det gode arbejdsområde: Det gode arbejdsområde er det, der er inden for hændernes rækkevidde, når du har albuerne placeret langs siden (i taljehøjde). Når du er nødt til at strække dig efter noget, ender du i det ydre arbejdsområde, hvor de ting, som du anvender sjældent, er placeret.

10.Variation og bevægelse i hverdagen: Variation er vigtigt. Rejs dig op, hold et gående eller stående møde, skift stol, sæt dig et andet sted, stå af en station tidligere, eller placer printeren og kaffemaskinen lidt længere væk. Der er mange gode råd til, hvordan du skaber variation i dagligdagen.

Øget produktivitet med RollerMouse.

Contours revolutionerende RollerMouse er designet til dig, der bruger en stor del af din arbejdsdag foran en computer.

Med RollerMouse får du bedre arbejdsrutiner og en mere effektiv arbejdsdag, samtidig med, at du reducerer smerter og belastninger, som ofte skyldes brug af traditionelle computermus. Du bør forsøge at holde dit håndled i en neutral position, uanset om du skriver på dit tastatur eller bruger din mus. Nedenfor finder du nogle af de vigtigste fordele ved at bruge RollerMouse.

En effektiv arbejdsstilling er vejen til en effektiv arbejdsdag

Velfungerende arbejdsrutiner er afgørende for alle former for computerarbejde, uanset om du bruger Office-programmer eller kreativt designsoftware som Adobe Photoshop. På RollerMouse sidder cursorstyringen lige foran tastaturet. Dermed effektiviserer du arbejdsgangen, da du ikke længere skal række ud efter din computermus, når du skal styre cursoren. Med begge hænder placeret tæt på tastaturet er det også nemmere at benytte tastaturgenvejene, hvilket øger din produktivitet.

Personlige tilpasninger

RollerMouse tilsluttes direkte til pc eller Mac via USB, uden behov for ekstra drivere. Venstre og højre klik, dobbeltklik, scrollhjul samt kopier og sæt ind knapperne er alle præ-konfigurerede, men med det valgfrie driverprogram kan du ændre knappernes funktioner, alt efter dine behov. Du ved trods alt bedst selv, hvad der skal til for at optimere dine arbejdsrutiner.

Ikke alene kan du tilpasse alle knapper på RollerMouse computermusen, du kan også oprette forskellige profiler, så de passer til de forskellige programmer, du bruger; RollerMouse skifter således automatisk til dine foretrukne tastaturgenveje, når du skifter mellem programmer som f.eks. Outlook og Word eller kreative programmer som Photoshop, Lightroom, Premiere Pro og lignende.

Hurtig redigering

Med mulighed for høje markørhastigheder er RollerMouse ideel, når du arbejder på flere skærme, og kræver i modsætning til en almindelig computermus ikke meget plads på skrivebordet. Markørens hastighed indstilles ved et tryk på en knap, hvilket giver større fleksibilitet i dit arbejde: hurtige hastigheder er gode til kreative programmer, mens langsommere hastigheder er ideelt til mere traditionelt kontorarbejde og internet. Du skal ikke ind i computerindstillingerne for at arbejde optimalt med din nuværende opgave.

Præcis styring

RollerMouse kan indstilles til forskellige følsomhed og er ekstrem præcis, hvilket gør den perfekt til krævende redigeringsopgaver. RollerMouse Red f.eks. er justerbar op til 2800dpi, og med indbyggede sensorer i rullestaven giver den en unik stabil platform. Præcision er perfekt til CAD og andre lignende designprogrammer.

Undgå overbelastning

Den centrerede placering af RollerMouse foran tastaturet forebygger overstrækninger og vrid, som du kender det fra den traditionelle computermus, uanset om du er talknuser, kreativ i CAD eller redigerer video og fotos. Takket være et design, der gør det muligt at benytte begge hænder, kan du styre markøren med en let berøring med fingerspidserne, således at du kan arbejde mere afslappet og varieret.

Udover at tilskynde til en bedre arbejdsstilling, hvor du slapper af i hænder og arme, afhjælper og lindrer RollerMouse muserelaterede belastningsskader som seneskedehindebetændelse og karpaltunnelsyndrom.

RollerMouse er designet i samarbejde med ergoterapeuter og læger og sikrer en mere komfortabel og effektiv måde at arbejde på, når du sidder ved din computer. RollerMouse er muligvis den enkleste investering i en bedre arbejdsdag.

Musearm og Belastningsskader

Musearm er en tilstand, der opstår i forbindelse med langvarigt arbejde med computer og mus.

Begrebet musearm omfatter lidelser, der kan opstå i forbindelse med gentagne bevægelser, overstrækninger, vibrationer, trykpåvirkninger, stillesiddende arbejde eller ubekvemme arbejdsstillinger. De gentagne belastninger af muskler, ledbånd, sener og nerver dækker over mange forskellige tilstande i skulderen, armen, håndleddet og hånden. Når du arbejder med en almindelig computermus, holder du underarm og håndled i en stilling, der afviger fra det normale. Justering af arbejdsprocedure samt variation mellem forskellige mus kan i nogen grad minimere generne ved musearm.

Nedenfor kan du læse lidt om de mest almindelige lidelser forbundet med musearm.

Bemærk: Hvis du udvikler symptomer på musearm, der kan være relateret til dit job, skal du tale med din arbejdsgiver eller arbejdsmiljørepræsentant. Arbejder du meget med en computer, kan du undersøge, om der er mulighed for at ændre dine arbejdsopgaver eller om du kan skifte din almindelige computermus ud med en ergonomisk mus, der kan være med til at lindre dine smerter. Fortsætter dine symptomer råder vi dig til at kontakte din læge.

Karpaltunnelsyndrom

En smertefuld tilstand af hånd og fingre. Lidelsen kan opstå, hvis der bliver for lidt plads til medianus-nerven. Symptomerne opstår i nervens forsyningsområde, dvs. i hånden og nogle af fingrene. Særligt udsat er personer, der arbejder med gentagne og ensidige håndbevægelser over en længere periode. De typiske symptomer er: prikkende, brændende og sovende fornemmelser og/eller nedsat følelse. Symptomerne forværres ofte om natten, eller når armen holdes i ro.

Cubital Tunnelsyndrom / Ulnarisskade

Opstår ved tryk på ulnarisnerven i albuen eller ved håndleddet. Brug af vibrationsværktøj, hyppige, hurtigt gentagne bevægelser og akavede arbejdsbevægelser gennem mange år kan give ulnarisskade. De typiske symptomer er: sovende fornemmelse i ringfinger, lillefinger og hånden nedenfor disse fingre samt smerter i underarm og albue.

De Quervains syndrom / seneskedebetændelse

En af de mest almindelige seneskedebetændelser i håndleddet. Seneskedebetændelse er en smertefuld irritationstilstand i senerne på tommelfingersiden af håndryggen og er ofte forbundet med overbelastning af håndleddet.

Dupuytrens kontraktur

En tilstand, der påvirker hænder og fingre, så det bliver umuligt at strække fingrene helt ud. Hånden bliver sammenknyttet, så man ikke kan åbne den. Tilstanden øges med alderen.

Epikondylit / Tennisalbue

Tennisalbue er en overbelastningsskade, der kan opstå i forbindelse med arbejde eller fritids- og sportsaktiviteter, hvor gentagne belastninger er kendetegnet. Tilstanden gør ondt, oftest omkring ydresiden af albuen.

Du kan finde flere oplysninger om lidelserne i patienthåndbogen på sundhed.dk.