1. Terug

8-dec-2020 - Nijmegen

Verandering thuiskopieregeling

In 2020 hebben er onderhandelingen plaats gevonden en is een besluit genomen over nieuwe thuiskopie tarieven en voorwerpen.

Dit betekent dat u als consument ook na 1 januari 2021 nog steeds op alle daarvoor beschikbare apparaten mag kopiëren voor eigen gebruik. Bij de aankoop van de apparaten waarmee en waarnaar u kopieert, betaalt u dan een vergoeding.

Per 1 januari 2021 zijn vernieuwde Thuiskopie tarieven van kracht. Het besluit van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) is in de Staatscourant gepubliceerd en hier te vinden. Een aantal tarieven zijn gewijzigd en er is voor refurbished voorwerpen een lager tarief bepaald.

Voor USB sticks zal vanaf 2021 een verschil in tarief worden gerekend. Dit verschil wordt bepaald door de grootte van de opslagcapaciteit. Voor USB’s met een opslagcapaciteit van 256 GB of hoger geldt een hoger tarief dan voor USB’s met een lagere opslagcapaciteit dan 256 GB.

De nieuwe tarieven gelden tot 1 januari 2024. Bekijk hier de factsheet voor een volledig overzicht van tarieven en voorwerpen per 1 januari 2021.