Veilig thuiswerken in de COVID-19 tijd

Blijf binnen en werk vanuit huis, dat waren de aanwijzingen vanuit de overheid een aantal weken geleden. Inmiddels moet ik zeggen dat ik goed geacclimatiseerd ben in mijn nieuwe werkomgeving. Maar vanuit mijn rol binnen het cloud team van ALSO had ik alle middelen al voor handen om vanuit waar dan ook te werken. De hoeveelheid vragen rondom thuiswerken en op afstand support leveren die wij binnen kregen en nog altijd krijgen laten echter zien dat dit absoluut geen gegeven is voor iedere organisatie. Een uitdagende periode dus voor de IT dienstverlener en haar klanten. Zowel rondom het juist implementeren van veilige thuiswerk oplossingen als de overige zaken waar wij met zijn allen mee geconfronteerd worden in deze COVID-19 periode.

Naast de lichamelijke gezondheid die nu absoluut de hoogste prioriteit heeft, zie ik op de zakelijke social media kanalen dat veel organisaties op dit moment met termen als “cyberfit” of “coronaproof workplace” schermen. Trendwoorden die inspelen op het security aspect van de thuiswerksituatie. Waar we er op kantoor vanuit kunnen gaan dat iedereen een veilig device heeft om op te werken en je op een afgesloten netwerk aangesloten bent is dat thuis vaak een ander verhaal. We leven in de wereld van IoT, Internet of Things. Een wereld waarin je koffiezetapparaat is aangesloten op het internet en de verwarming vanuit Australië te bedienen is. Het brengt bepaalde uitdagingen met zich mee wanneer devices nu buiten het bedrijfsnetwerk om in gebruik worden genomen om alsnog, net zoals op kantoor, met gevoelige bijlagen of financiële gegevens in de weer te zijn.

Dat zal zeker niet betekenen dat op grote schaal kwaadwillende zich via de thermostaat bij thuiswerkers naar binnen proberen te hacken. Maar het risico is wel degelijk vele malen groter geworden zo valt op uit de ervaringen die nu op internet staan. Phishing campagnes hebben de hoogste activiteit sinds jaren. Inspelend op de angst die nu leeft rondom het virus. Of u even uw creditcard wilt inleveren zodat we u een nieuwe kunnen doen toekomen, ditmaal een gedesinfecteerde die bacteriën op de kaart doodt. Of de CEO die vraagt om een geld over te maken naar het Rode Kruis omdat jouw bedrijf zich betrokken voelt in deze periode.

Angst of juist weldoenerij zijn thema’s die inspelen op de emotie van de samenleving die we allemaal voelen. Die emotie zorgt er uiteindelijk voor dat de werknemer acteert op deze mails of deze bijlagen opent. Dus is het in deze tijd verstandig om dit aspect zoveel als mogelijk weg te nemen door ervoor te zorgen dat deze mails nooit uw medewerkers bereiken of wanneer er toch geklikt wordt een oplossing in gebruik te hebben die schadelijke bestanden detecteert en deze tegenhoudt.

Vendoren zoals Acronis, ESET en Mimecast die zich respectievelijk op Backup, Endpoint en Mail Security richten bieden in deze periode hun producten voor niets aan voor nieuwe klanten. Daarnaast geeft Microsoft het collaboration platform Teams uit via ons platform in trial vorm. Maak hier vooral gebruik van is mijn advies. Wanneer we geen volledige controle meer hebben over de werkplek en het netwerk van de klant, leg die controle dan in handen van bewezen specialisten die de tools ter beschikking stellen waarmee we deze crisis periode veilig kunnen doorkomen. Geef iedere werknemer een Anti-Virus oplossing, Multi-Factor Authenticatie en Spam Filtering licentie en zorg voor een goede back-up op hun thuiswerk device. Zeer gemakkelijk uit te rollen vanuit de cloud. Verklein de kans dat juist nu de klappen vallen waar ze toch al hard zijn aangekomen sinds corona uitbraak.

Bij vragen over hoe we je een dergelijk project zo effectief mogelijk zoun kunnen aanpakken staan het Cloud Team en de ALSO Cloud Marketplace vendoren tot uw beschikking. Bel gerust op 024-3333516 of mail naar cloud.nl@also.com om te kijken welke uitdagingen we juist nu voor u kunnen verlichten.