1. Back

MANAGED SERVICE PROVIDER

Een Managed Service Provider (MSP) is een bedrijf dat bepaalde bedrijfsactiviteiten van zijn klanten beheert, er aansprakelijk voor is en er uitgebreide IT-ondersteuning voor biedt. MSP's zorgen voor een robuuste en veilige IT-omgeving door het beheer van netwerkprestaties, beveiliging, back-ups, e-mail, helpdesks en nog veel meer. Door de IT-processen van het bedrijf van de klant grondig te monitoren en te onderhouden, zijn MSP's in staat problemen of storingen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen, nog voordat ze de bedrijfsactiviteiten kunnen verstoren en problemen voor de klanten kunnen veroorzaken.

Wat zijn de voordelen om een MSP te worden?

Veel IT-providers vinden hun on-demand systeem effectief - klanten met een probleem bellen op en de IT-reseller komt dan in actie (reactief). Het aanbieden van beheerde diensten kan op lange termijn echter winstgevender, doeltreffender en minder stressvol zijn. Door het IT-systeem van een klant in de gaten te houden en afwijkingen te signaleren nog voordat het grote problemen worden, kunnen deze relatief gemakkelijk worden verholpen of vervangen, wat voor beide partijen voordelig en minder stressvol is (pro-actief én preventief).

Een ander belangrijk voordeel is dat de MSP zijn activiteiten verplaatst van een projectbasis naar een veel betrouwbaardere abonnementsbasis. Wat voor de MSP's een voorspelbaar en vast inkomen is, is voor de cliënten een even voorspelbare uitgave. MSP’s kunnen voor bedrijven ook aantrekkelijker zijn dan 'traditionele' IT-providers, omdat het bedrijf zijn eigen IT-team kan inzetten voor andere, meer bedrijfsrelevante taken omdat veel diensten en ondersteuning door zijn MSP kunnen worden gedekt. Dat brengt ons bij het laatste voordeel: MSP's krijgen een veel diepere kennis van hun klanten, hun processen en eisen. Dankzij deze kennis kan de MSP een betrouwbare en belangrijke adviseur worden en wordt het veel moeilijker om de MSP door een andere leverancier te vervangen.

Voorwaarden voor het opbouwen van een winstgevende managed services business

De overgang van IT-provider naar IT Managed Service Provider vergt tijd. Hier volgen enkele tips die een MSP in overweging zou moeten nemen wanneer hij van start gaat.

Kies uw aanbod verstandig

Bij de start als MSP kijken veel IT-providers simpelweg naar wat andere providers doen en bieden ze dezelfde diensten aan. In plaats daarvan moeten zij ernaar streven zich van de concurrentie te onderscheiden en ervoor zorgen dat hun diensten een unieke toegevoegde waarde bieden. Hun aanbod moet gebaseerd zijn op de behoeften van hun bestaande cliënten en op wat hun eigen sterke punten zijn.

Zoek de juiste software en hardware

Een MSP kan zowel hardware als software of beide aanbieden. Het is belangrijk de software zorgvuldig te analyseren om de klanten de best mogelijke producten aan te bieden die hen op lange termijn ten goede zullen komen. Een fout die veel MSP's maken is te kiezen voor de goedkoopste software, maar dit kan leiden tot beperkte functies en is niet erg aantrekkelijk voor klanten. Zoek uit welke hardware of software klanten willen, zodat u hen een echte toegevoegde waarde kunt bieden.

Kies een prijsklasse

In het begin is het moeilijk te weten hoe de prijzen moeten worden vastgesteld. Als de startprijs te laag is, wordt de MSP misschien niet serieus genoeg genomen, maar als hij te hoog is, loopt hij het risico dat niet genoeg potentiële klanten geïnteresseerd zullen zijn in het aanbod. Het is belangrijk het juiste evenwicht te vinden in de prijsstelling, gebaseerd op de toegevoegde waarde die aan de klant wordt geboden. Hetzelfde principe geldt voor hardware - het is van cruciaal belang de juiste prijs te vinden om aantrekkelijk te zijn voor klanten en om serieus te worden genomen als een aanbieder van managed services.

Zoek een IT-leverancier

MSP's bieden hun klanten niet alleen IT-oplossingen zoals monitoring op afstand, antivirussoftware, cloudback-up, enz., maar ook hardware zoals moederborden, harde schijven en geheugen. Bestaande IT-aanbieders hoeven deze stap misschien niet te zetten als zij al deskundig zijn in het leveren aan hun klanten, maar wanneer zij nieuwe oplossingen en producten aanschaffen, moeten aanbieders van beheerde diensten de markt onderzoeken en geschikte aanbieders vinden om hun oplossingen aan klanten door te verkopen.

Wat betreft het aanbieden van cloud oplossingen aan klanten, stelt de ALSO Cloud Marketplace ALSO partners in staat om een verscheidenheid aan cloud applicaties en diensten te bundelen, te integreren en te beheren en deze aan te passen aan de behoeften van hun klanten.

Hoe kan een managed service bedrijf groeien?

Geschat wordt dat de wereldwijde markt voor beheerde diensten zal groeien van ongeveer 186 miljard euro in 2020 tot 276 miljard euro in 2025. Leveranciers van managed services zitten in een sector met een groot groeipotentieel. MSP's moeten echter op de hoogte blijven van de laatste trends om waarde te leveren aan hun klanten en hen betrokken te houden. Hier zijn manieren om u te onderscheiden van de concurrentie en te groeien als een MSP:

  • Ontwikkel een hoog niveau van deskundigheid: Specialisatie in een bepaald gebied is een goede manier voor een MSP om een gewilde contactpersoon voor dat specifieke onderwerp te worden.
  • Vertrouwen opbouwen bij klanten: Klanten vertrouwen de MSP met de IT-infrastructuur van het bedrijf, dus is het belangrijk dat men op de MSP kan vertrouwen. Bied klanten onpartijdig advies, wees transparant en kom beloften na om vertrouwen te winnen. Wees proactief met suggesties die uw klanten in staat stellen efficiënter te werken, processen te automatiseren, enz.
  • Ontwikkel een verkoop- en marketingproces: Veel leveranciers van beheerde diensten struikelen over deze hindernis omdat het hen ontbreekt aan ervaring op dit gebied. Voor een succesvol bedrijf is een goed verkoopproces van essentieel belang, dus kan het nuttig zijn een deskundige op dit gebied in te huren.
  • Kies uw klanten verstandig: Hoe succesvoller het bedrijf wordt, hoe meer een MSP het zich kan veroorloven om kieskeurig te zijn bij het aannemen of zelfs afwijzen van klanten. Het is zinvol de ideale klant te identificeren die past bij uw expertisegebied om de relatie gemakkelijker en winstgevender te maken.