1. Natrag

Izjava o povjerljivosti podataka (Data Privacy Statement)

A. Politika privatnosti podataka

1. Zaštita podataka ukratko:
Namjena sljedećih informacija o zaštiti podataka je pružiti Vam pregled prikupljanja i obrade Vaših podataka kada posjetite našu internetsku stranicu (www.also.com) i kao klijent društva ALSO Holding AG (nadalje također "ALSO"), Meierhofstrasse 5, CH-6032 Emmen, u skladu s primjenjivim pravnim odredbama primjenjivima u kontekstu takve obrade. Ovisno o obradi osobnih podataka, također se mogu primjenjivati švicarsko pravo (Savezni zakon o zaštiti podataka (DSG) od 19. lipnja 1992., SR 235.1), Europski zakon o zaštiti podataka (Uredba (EU) 2016/679), Opća uredba o zaštiti podataka (EU-GDPR)).

B. Informacije o zaštiti podataka

1. Općenito:
Društvo ALSO Holding AG, Meierhofstrasse 5, 6032 Emmen je implementiralo brojne tehničke i organizacijske mjere za obradu od strane pojedinaca odgovornih za osiguravanje da su osobni podaci obrađeni putem ove internetske stranice, uz podatke o klijentima, zaštićeni u najboljoj mogućoj mjeri također i izvan ove internetske stranice. Međutim, procesi ne mogu biti u cijelosti nadzirani i kontrolirani, tako da apsolutna zaštita ne može biti zajamčena. Iz tog razloga svaka dotična osoba može biti slobodna pružiti nam osobne podatke kontaktirajući nas putem internetske stranice, uključujući alternativne načine poput telefona.

2. Koje podatke prikupljamo i na koji se način koriste uz koje obrazloženje?
2.1 Posjetitelji internetske stranice:
Bilježimo IP adresu s koje pristupate našoj internetskoj stranici, verziju korištenog preglednika, korišteni operativni sustav, datum i vrijeme pristupa, zemlju podrijetla, internetsku stranicu s koje ste pristupili našoj referentnoj stranici (upućivatelj). Prikupljamo ove podatke na temelju našeg legitimnog interesa, koji se odnosi na sigurnost Vašeg sustava i podataka te stabilnost sustava, u svrhu uspostavljanja povezanosti internetske stranice, prepoznavanje i zaštitu od pokušaja napada, za statističke procjene, u svrhu odgovaranja na Vaše upite i njihovu obradu te optimizaciju i ponudu naših online usluga. Ovi podaci se neće koristiti kako bi se stvorili individualni korisnički profili i neće biti prenošeni trećim osobama.

Kolačići: za određene ponude koristimo kolačiće. Kolačići su malene tekstualne datoteke pohranjene na Vašem računalu. To nam omogućava prepoznavanje Vaših opetovanih posjeta internetske stranice pomoću istog računala. Kolačići služe Vašem i interesu ALSO-a kako bi učinili našu stranicu atraktivnijom, učinkovitijom, sigurnijom i u što većoj mjeri prilagođenoj korisniku. Uz pomoć praćenja usluga i kolačića, takozvanih kolačića treće strane, bilježimo profile korisnika pod pseudonimom. Takav korisnički profil sadrži informacije o ponašanju posjetitelja internetske stranice. Nije moguće donijeti nikakav izravni zaključak o Vama. Možete prigovoriti stvaranju korisničkih profila u bilo kojem trenutku. Možete namjestiti Vaš preglednik tako da se takvi kolačići ne pohranjuju i brišu na kraju svake Vaše internetske sesije.

Kolačići sesije: ovo su kolačići koji se pohranjuju na Vaše računalo samo tijekom trajanja internetske sesije i potrebni su za transakcije. Ovi kolačići sesije koriste se isključivo za kontrolu veze i navigaciju te Vam omogućuju pretraživanje internetskih stranica na način koji je blizak korisnicima (npr. za obradu kupnje dok ste prijavljeni na naše sustave prodaje). Kolačići sesije se ponovno brišu jednom kad završite Vašu sesiju preglednika.

Za određene ponude koristimo trajne kolačiće, koji služe prepoznavanju posjetitelja i pohranjeni su na Vašem računalu za buduće sesije. Ovi kolačići su važeći tijekom razdoblja od 6 do 24 mjeseca (npr. trajni kolačić je potreban kako se ne bi bilježile Vaše navike pretraživanja pomoću korištenih alata za praćenje).

Imate opciju namještanja postavki Vašeg preglednika na način da ovi kolačići ni ne budu pohranjivani, ili da se kolačići brišu na kraju Vaše internetske sesije. Možete opozvati Vašu privolu u vezi kolačića u bilo kojem trenutku brisanjem kolačića koji su već pohranjeni. Također pogledajte upute odgovarajućeg operatera tražilice:

Međutim, molimo Vas da primite na znanje da u tom slučaju možda nećete moći koristiti sve funkcije naše internetske stranice.

Dodaci društvenih medija: koristimo sljedeće dodatke društvenih medija na našoj internetskoj stranici kako bi naše društvo učinili poznatijim i učinkovitije ga plasirali na tržište. Odgovornost za poslovanje sukladno zahtjevima zaštite podataka ima biti zajamčeno od strane dotičnog pružatelja usluge dodatka društvenih medija. Svrha i opseg prikupljanja podataka utvrđeni su informacijama o zaštiti podataka odgovarajućeg pružatelja usluga dodatka društvenih medija. Sam ALSO ne prikuplja osobne podatke koristeći dodatke društvenih medija ili informacije o njihovom korištenju. ALSO koristi sljedeće dodatke na njegovoj internetskoj stranici:

  • LinkedIn: LinkedIn dodatkom kojeg koristi ALSO upravlja LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court, Mountain View, CA 94043, SAD (“LinkedIn”). Poveznica na LinkedIn-ovu politiku privatnosti nalazi se ovdje: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy
  • Twitter: Twitter dodatkom kojeg koristi ALSO upravlja Twitter Inc., 795 Folsom St., Suite 600, San Francisco, CA 94107, SAD (“Twitter”). Poveznica na Twitter-ovu politiku privatnosti nalazi se ovdje: https://twitter.com/privacy
  • Facebook dodatkom kojeg koristi ALSO upravlja Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, SAD (“Facebook”). Poveznica na Facebook-ovu politiku privatnosti nalazi se ovdje: https://www.facebook.com/policy.php
  • YouTube odatkom kojeg koristi ALSO upravlja YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD (“YouTube”). YouTube, LLC je podružnica društva Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD. Poveznica na YouTube-ovu politiku privatnosti nalazi se ovdje: https://policies.google.com/privacy

Nikakvi daljnji osobni podaci se ne prikupljaju putem ove internetske stranice, osim ako ne pružate ove informacije dobrovoljno ili ako se obrađuju unutar odnosa s klijentima na temelju legitimnih interesa. Vaši će osobni podaci biti obrađeni u ovom kontekstu na temelju ALSO-vog prevagujućeg legitimnog interesa.

Webtrekk: ALSO na svojim internetskim stranicama koristi Webtrekk, uslugu analize internetskih stranica koju pruža društvo Webtrekk GmbH. Neki podaci, prikupljeni tijekom Vaše posjete našoj internetskoj stranici, obrađuju se u svrhu statističke analize. Iz tog razloga te podatke prosljeđujemo društvu Webtrekk GmbH. Ova statistička procjena pomaže nam prikladno optimizirati našu ponudu. Webtrekk GmbH je certificiran za zaštitu podataka na području web controllinga. Vaša IP adresa se prenosi svakim vašim upitom. Vaša će IP adresa biti pohranjena isključivo anonimno. Zaključci koji bi rezultirali Vašom osobnom identifikacijom su u osnovi nemogući. Prikupljanje Vaših podataka odvija se postavljanjem piksela, koji je integriran na internetsku stranicu. Webtrekk koristi takozvane „kolačiće sesija“, kao i „kolačiće posljednjeg klika“, koji se brišu jednom kada završite svoju sesiju preglednika. Webtrekk također koristi takozvane “evercookies”, čije trajanje ne nadmašuje šest mjeseci i brišu se najkasnije nakon definiranog broja korištenja. Webtrekk ne spaja ove korisničke podatke s drugim podacima koji se odnose na nositelje pseudonima. Ovi podaci će biti izbrisani čim više nije potrebna pohrana za izradu analize korištenja, ili ako to korisnik zatraži.

Google Analytics: Ova internetska stranica koristi Google Analytics, uslugu analize internetskog sadržaja društva Google LLC, (1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, SAD). U ime operatera ove internetske stranice Google će koristiti ove informacije kako bi procijenio Vaše korištenje internetske stranice, kako bi izrađivao izvješća operateru internetskih stranica o aktivnostima na internetskoj stranici i pružao druge usluge u svezi sa aktivnošću na internetskoj stranici i korištenju interneta. Željeli bismo istaknuti da je na ovoj internetskoj stranici Google Analytics dobio ekstenziju „anonymizeIp“ kako bi zajamčili anonimno bilježenje IP adresa (tzv. IP maskiranje). Vaša će IP adresa prvo biti skraćena od strane Google-a unutar država članica Europske unije ili u drugim državama potpisnicima Sporazuma o Europskom gospodarskog prostoru. Samo u iznimnim slučajevima se cjelokupna IP adresa prenosi na Google server u SAD-u i tamo skraćuje. IP adresa koju je Vaš preglednik prenio kao dio Google Analytics-a ne kombinira se s drugim podacima Google-a. Pravni temelj za korištenje Google Analytics-a je čl. 15. st. 3. TMG-a (Zakona o informacijskim uslugama i elektroničkoj komunikaciji) ili čl. 6. st. 1. sl. f GDPR-a. Sesije i kampanje završavaju nakon određenog vremenskog razdoblja. Sesije standardno završavaju nakon 30 minuta bez aktivnosti, a kampanje nakon šest mjeseci. Vremensko ograničenje za kampanje može biti maksimalno dvije godine. Daljnje informacije o uvjetima korištenja i zaštiti podataka moguće je pronaći na https://www.google.com/analytics/terms/ or https://policies.google.com/ . Google Analytics koristi kolačiće, koji su tekstualne datoteke smještene na Vaše računalo, kako bi pomogli internetskoj stranici analizirati kako korisnici koriste stranicu. Informacije koje stvori kolačić o Vašem korištenju internetske stranice će općenito biti prenesene i pohranjene u Google-u na poslužiteljima u Sjedinjenim Američkim Državama. Možete odbiti korištenje kolačića odabirom odgovarajućih postavki na Vašem pregledniku, međutim, molimo da primite na znanje da čineći to možda nećete biti u mogućnosti koristiti punu funkcionalnost ove internetske stranice. Nadalje, možete spriječiti Google u prikupljanju podataka koje stvori kolačić i u svezi s Vašim korištenjem internetske stranice (uključujući Vašu IP adresu) i u obradi ovih podataka preuzimanjem i instaliranjem dodatka preglednika https://tools.google.com/dlpage/gaoptout .

Možete prigovoriti pohrani Vaših anonimno prikupljenih podataka o posjetitelju, tako da više neće moći biti prikupljani u budućnosti. Trajni kolačić je namješten na način koji Vas isključuje iz internetskog controllinga. Ta proturječnost se primjenjuje sve dok ne obrišete kolačić.

2.2 Klijent:
Sljedeće podatke ALSO može prikupljati kao rezultat Vaše registracije, narudžbe, prigovora, registracije za bilten (dvostruka potvrda/double opt-in), kao i putem ALSO myStore, ALSO Shop, SmartGo internetske stranice ( https://smartgo.ch/ ), NRS internetske stranice ( https://www.nrs.ch/ ) ili prijave na događanja, uključujući slanje poziva i anketa o zadovoljstvu klijenata: ime, kontakt podaci, detalji o plaćanju, adresa i detalji narudžbe.

ALSO posebice Vaše podatke kao klijenta prikuplja samostalno i na vanjskim posluživačima:

  • primanje tijekom pripreme sastanaka, izrada pločica s imenom, uspostava WLAN pristupnih točki
  • javljanje na Vaše pozive, ponovno zvanje ili spajanje poziva
  • obrada izvoznih narudžbi, prikupljanje narudžbi i unos ispravaka
  • pozivanje, slanje, podsjećanje i prikupljanje povratnih informacija o edukacijama i događanjima
  • briga o klijentima u CRM sustavu
  • pokretanje istraga o oštećenjima tijekom transporta
  • podnošenje izvješća proizvođaču u pogledu validacije kredita projekata
  • postrojenje za specifične materijale za klijenta
  • za logističku otpremu robe i upravljanje skladištem; izdavanje robe, bilježenje povrata i arhiviranje dostavnica / povratnica
  • za pokretanje postupka naplate duga

U ovom kontekstu obrada Vaših osobnih podatka odvija se u svrhu implementacije predugovornih mjera, koje se odvijaju po Vašem zahtjevu za ispunjenje ugovora ili ispunjenje zakonske obveze.

Od slanja našeg biltena koristimo tzv. postupak dvostruke potvrde (double opt-in), tj. šaljemo Vam bilten putem maila samo ako ste prethodno izričito na to pristali. Primit ćete e-mail sa obavijesti, u kojem će od Vas biti zatraženo da potvrdite poveznicu sadržanu u e-mailu. Tek ste nam tada dali privolu da možemo slati bilten.

Za slanje biltena koristimo uslugu MailChimp. MailChimp je certificiran u skladu sa „Štitom privatnosti između SAD-a i Europske unije ili SAD-a i Švicarske“. „Štit privatnosti“ je sporazum između Švicarske ili Europske unije (EU) i SAD-a za osiguravanje sukladnosti s europskim standardima zaštite podataka u SAD-u.

Uz pomoć MailChimp-a možemo analizirati naše biltenske kampanje. Kada otvorite email koji Vam je poslan pomoću MailChimp-a, dokument koji je sadržan u emailu (tzv. web pratilica) se povezuje s MailChimp posluživačima u SAD-u.

To Vam omogućuje saznanje je li poruka koja sadrži bilten otvorena i na koje je poveznice pritisnuto. Nadalje, bilježe se tehničke informacije (pr. vrijeme dohvata, IP adresa, vrsta preglednika i operativni sustav). Na temelju Vašeg pristanka, te se informacije koriste isključivo za statističku procjenu biltena. Rezultati ovih analiza koriste se za osmišljavanje budućih biltena sukladno Vašem interesu. Ako ne želite da MailChimp analizira Vaše podatke, morate se odjaviti s biltena. U tu svrhu u svaki smo bilten umetnuli odgovarajuću poveznicu. Također se možete odjaviti izravno putem naše internetske stranice.

3. Kako prikupljamo Vaše podatke?
3.1 Posjetitelji internetske stranice:

Podaci koji su prikupljeni kada posjetite našu internetsku stranicu prikupljaju se automatski. Daljnji podaci se prikupljaju zasebno putem Vaših unosa na našoj internetskoj stranici i putem kolačića.

3.2 Klijent:
Vaši podaci kao klijenta bit će prikupljeni putem internetske stranice ili prikupljeni u osobnoj interakciji s Vama putem naših djelatnika. Ako je potrebno, podaci će potom biti ručno prilagođeni s Vaše strane.

4. U koje svrhe koristimo Vaše podatke?
4.1 Posjetitelji internetske stranice:

Kako bi pružili, optimizirali i administrirali ALSO internetsku stranicu i kako bi stvorili pseudonimizirane korisničke profile, osim ako Vi tome ne prigovorite. Nadalje, koristimo Vaše podatke za utvrđivanje zlouporabe i eliminiranje pogrešaka te, u slučaju potrebe, pružimo informacije vladinim agencijama. Obrada podataka temelji se na ALSO-vom legitimnom interesu da internetska stranica bude prilagođena korisnicima, da se informacije konstantno ažuriraju kako bi zadovoljile potrebe klijenata i posjetitelja internetske stranice te da budu zadovoljeni poslovni interesi na najveće zadovoljstvo svih uključenih strana. Obrađujemo te podatke na temelju pretežno opravdanih privatnih interesa.

4.2 Klijent:
Koristimo Vaše podatke kao klijenta za učinkovitu obradu naših zajedničkih ugovora, posebice za odgovaranje na Vaše upite, za provedbu i prilagodbu Vaših narudžbi, računa i ovlaštenja, za ALSO-ve legitimne marketinške svrhe i kako bi Vam bile poslane zanimljive informacije o ALSO-u (bilteni, pozivnice na događanja/edukacije). Obrađujemo ove podatke u svrhu implementacije predugovornih mjera, koje se odvijaju u Vašem interesu u svrhu ispunjenja ugovora ili ispunjenja pravne obveze.

5. Gdje se moji podaci obrađuju?
Vaši se podaci obrađuju u Švicarskoj. Obrada podataka se također odvija u drugim europskim zemljama i zemljama izvan Europe, u zakonski dopuštenom opsegu. Ako se podaci obrađuju u trećim zemljama bez jednakovrijedne razine zaštite podataka, ALSO će voditi računa da ista bude dostupna.

6. Sigurnost podataka:
Kako bi zaštitili Vaše podatke poduzeli smo opsežne tehničke i organizacijske mjere u svrhu zaštite sigurnosti Vaših osobnih podataka i zaštite Vaših podataka o sesiji, osobnih podataka i podataka klijenta od neovlaštene ili nezakonite obrade i/ili od slučajnog gubitka, izmjene, objave ili pristupa. Međutim, uvijek trebate biti svjesni da prijenos informacija putem interneta i drugim elektroničkim sredstvima uključuje određene sigurnosne rizike i da ne možemo jamčiti sigurnost informacija koje se prenose na ovakav način. Vaši osobni podaci u svezi s našom internetskom stranicom bit će nam preneseni s ove internetske stranice u TLS-šifriranom obliku.

7. Prijenos podataka:
ALSO djelomično koristi druga društva za obradu podataka po narudžbi. ALSO ostaje odgovoran za obradu podataka. Ako se obrada provodi u ime ALSO-a, ALSO će raditi samo s ugovornim izvršiteljima obrade koji nude dovoljna jamstva da će se primjenjivati prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bi se zaštitila prava ispitanika u istoj mjeri u kojoj ih pruža i ALSO. Ugovorni izvršitelji obradi ugovorno su obvezni pridržavati se ovih jamstava.

U slučaju pravnih obveza, proslijedit ćemo tražene podatke vladinom tijelu koje ih je zatražilo. Osim toga ne dajemo nikakve osobne podatke, osim ako na to niste pristali, ako to služi svrsi navedenoj u Politici privatnosti podataka, ili ako smo podložni ovršnom odlukom nadležnog suda ili tijela.

7.1 Koja prava imate?
Zatražiti informacije o Vašim osobnim podacima koje obrađujemo. Posebice informacije mogu sadržavati informacije:

  • o svrhama obrade,
  • kategoriju osobnih podataka,
  • kategorije primatelja kojima su Vaše informacije bile ili će biti otkrivene,
  • planirano razdoblje pohrane,
  • postojanje prava na ispravak, brisanje, ograničavanje ili protivljenje,
  • postojanje prava na žalbu,
  • podrijetlo vaših podataka, ako ih nismo mi prikupili,
  • i o postojanju automatiziranog donošenja odluka, uključujući profiliranje i, ako je prikladno, značajne informacije o njegovim detaljima.

U slučaju neproporcionalno visokih troškova pridržavamo pravo od Vas unaprijed zatražiti osobnu iskaznicu i preuzimanje stvarnih troškova.

  • Prigovor na obradu s pretežno privatnim interesom.
  • Zahtijevati ispravak netočnih ili nepotpunih osobnih podataka koje pohranjujemo bez odgode.
  • Zahtijevati brisanje Vaših osobnih podataka koje pohranjujemo, osim ako obrada nije nužna za provedbu prava na slobodu izražavanja i informiranosti, za ispunjenje zakonskih obveza, iz razloga javnog interesa ili za dokazivanje, provedbu ili obranu pravnih zahtjeva.
  • Zahtijevati ograničenje obrade Vaših osobnih podatka, u onoj mjeri u kojoj osporavate točnost podataka, obrada je protuzakonita, ali odbijate njihovo brisanje, a mi više ne trebamo podatke, ali Vama su potrebni za dokazivanje, provedbu ili obranu pravnih zahtjeva ili ste prigovorili obradi.
  • Primiti Vaše osobne podatke koje ste nam dali u strukturiranom, uobičajenom i strojno čitljivom formatu, ili zatražiti prijenos drugoj odgovornoj osobi.
  • U bilo kojem trenutku povući Vašu privolu koju ste nam dali. Posljedica toga je da mi više ne smijemo nastaviti s obradom podataka u budućnosti koja se temelji na ovoj privoli. Pravo prigovora nadležnom tijelu.

8. Kada će Vaši osobni podaci biti izbrisani?
ALSO će obrisati Vaše osobne podatke čim se svrha u koju su bili prikupljani više ne primjenjuje. Obrisat ćemo Vaše osobne podatke čim više neće biti potrebni i u bilo kojem slučaju nakon zakonski propisanog maksimalnog trajanja zadržavanja od pet i deset godina. Podaci koji više nisu potrebni i za koje ne postoji zakonska obveza zadržavanja bit će uništeni nakon što se prestanu primjenjivati svrha i opravdanje.

9. Službenik za zaštitu osobnih podataka:
Ako imate bilo kakva pitanja o zaštiti podataka, kontaktirajte našu službu za korisnike, naše djelatnike ili našeg službenika za zaštitu osobnih podataka na privacy@also.com .

10. Agencija za zaštitu osobnih podataka:
ALSO Holding AG
Federal Data Protection and Information Commissioner, EDÖB
Feldeggweg 1
3003 Bern
Switzerland
https://www.edoeb.admin.ch/edoeb/en/home.html

C. Pravodobnost i izmjene ove Politike o privatnosti podataka

Pridržavamo pravo izmjene ove Politike o privatnosti podataka u bilo kojem trenutku, ili prilagoditi ih novim metodama obrade. Posljednja verzija Politike privatnosti podataka je u svakom trenutku dostupna na https://www.also.com/ec/cms5/en_6000/6000/legal/data-privacy-statement/index.jsp .