1. natrag

Transformirajte svoje usluge uz održivi IT

Nakon što je sredinom 2000. godine predstavljen Zeleni IT („Green IT”), dugo se vremena činilo da se održivost događa negdje drugdje: u energetskom sektoru, u građevinarstvu, u poljoprivredi, pa čak i u automobilskoj industriji. Sada se vratila u osvetničkom pohodu. IT može podržavati države i poduzeća u njihovim nastojanjima stvaranja održiva gospodarstva i zaustavljanja klimatskih promjena. Hibridan rad pridonosi znatnom smanjenju ugljičnog otiska poduzeća. Internet stvari („IoT”) može promet, građevine i proizvodnju učiniti energetski uvelike učinkovitijima. Umjetna inteligencija („AI”) može pridonijeti optimizaciji logistike ili prepoznavanju novih klimatskih obrazaca.

Do sada se djelotvornijim hardverom i inovacijama u pogledu izolacijskih i rashladnih sustava uspjelo kompenzirati sve veću potražnju za strujom, koja proizlazi iz naglog porasta količine generiranih podataka. Međutim, istraživanje Europske komisije iz 2020. godine iskazuje bojazan o tome da bi potražnja mogla postati toliko velikom da se rast više neće moći kompenzirati povećanjima u području hardverske, softverske ili infrastrukturne djelotvornosti.

Je li prelazak u javni oblak („public cloud”) dobra stvar u pogledu energetske učinkovitosti ili i dalje predstavlja riskantan potez s obzirom na sigurnost i zaštitu podataka? Koje ideje i rješenja dobavljačima stoje na raspolaganju za suočavanje s tim izazovima? Kako distributeri mogu promicati kružno gospodarstvo u IT sektoru? Koja rješenja možemo svojim partnerima u kanalu ponuditi kako bi svojim klijentima mogli pomoći pri uspostavi održivijeg IT-a?

Fiona O’Brien, glavna službenica za kanale i rukovoditeljica operacija za područje Europe, Bliskog istoka i Azije (EMEA) u društvu Lenovo, Joacim Damgard, glavni direktor za operacije za Srednju i Istočnu Europu (CEE) u društvu Microsoft, Pierre-Yves Dutang, direktor distribucije za Europu u društvu APC by Schneider Electric, i Gustavo Möller-Hergt, generalni direktor društva ALSO Holding AG, razgovarat će o ovim i drugim pitanjima u okviru panela „Održivi IT”.

Transform your services with sustainable IT