Blog:
Gaming in Growth by Francisco Soutullo


Növekedésben a gaming

A játék mindig is társadalmunk és az emberi viselkedés része volt. Az ember még azelőtt játszott, hogy beszélni tudott volna. Az állatvilágban is játék útján tanulják a viselkedésmintákat. A 20. század első felében Johan Huizinga könyvének köszönhetően a viselkedéskutatásban ismertté vált a „játékos ember”, latinul Homo Ludens kifejezés. Ez is mutatja a játék fontosságát társadalmunkban.

Néhány számadat:

  • Az 6–64 éves európai lakosság 56%-a játszik videójátékokat
  • Az okostelefon és / vagy táblagép a legnépszerűbb platform, ezt követik a konzolok, majd a PC
  • 17% több platformot is használ a játékhoz
  • 77%-uk heti legalább egy órát játszik
  • Átlagosan körülbelül 8,6 órát játszanak hetente
  • A játékosok 45%-a nő
  • Az elemzők 2 és 15% közötti éves növekedésre számítanak a játékpiacon az elkövetkező 5 évben

Sokan Önök közül kapcsolódnak a játékhoz. Legyen szó a játékok vagy a hardverek értékesítésről, a szükséges internetkapcsolatok vagy platformok biztosításáról, esetleg alkalmazások vagy játékok programozásáról. Egy részük még a kontrollert vagy billentyűzetet is ragad játékhoz. És még nagyobb részüknek lesz biztosan egy vagy több játéka az okostelefonján vagy táblagépén.

Röviddel a korlátozások bevezetését követően megnőtt az ügyfelek igénye a hardverek, perifériák, székek, videó- és társasjátékok iránt. Az alkalmazásboltok is felfigyeltek a játék-letöltések számának növekedésére. Mivel mindannyian inkább otthon vagyunk, mindannyian olyan figyelemelterelést kerestünk, amelyet a négy falon belül folytathatunk.

Már a korlátozások előtt is a játék egy növekvő iparág része volt. Az irodai munkához és az internetezéshez használt számítógép, monitor, notebook vagy táblagép hosszabb élettartammal rendelkezik. Itt nem érez senki késztetést arra, hogy mindig gyorsan, a legújabb termékekre frissítsen. Ám ha ezeket az eszközöket játékra is használják, sokkal inkább hajlandó már az ember újból befektetni, hogy az újonnan beszerzett játék valóban úgy nézzen ki, mint a bemutatókban. Annak érdekében, hogy még jobbá váljon, egy játékos hajlandó új perifériákat is vásárolni. Az egyik olyan terület, amely az elmúlt két évben rendkívüli módon növekedett, a játékszékek voltak. Kezdetben a székek magas árai miatt nem sokan engedhették meg ezeket maguknak. Időközben több gyártó is belépett a piacnak e szegmensére, aminek következtében az árak csökkentek, s így ma már egyre több vásárló érdeklődik kifejezetten gaming székek iránt.

Annak ellenére, hogy folyamatosan fejlődik a videójátékok online vagy kliensen keresztüli vásárlása és bérleti modellben történő felhasználása, a fizikailag eladott játékok aránya továbbra is nagyon magas és érdekes terület minden viszonteladó számára. Még mindig sokan szeretik, ha otthon kiállíthatnak egy dobozt, vagy felrakhatják az adathordozót a polcra. Legyen szó a gyűjtési ösztön kielégítéséről, vagy arról, hogy pénzért valami fizikai dolgot szeretünk kapni. Az a tény, hogy az emberek nagy része szereti magát a figyelem középpontjába állítani, oda vezetett, hogy az elmúlt két-három évben egyre többen foglalkoznak a streaming témájával. Ez nem csak a játékban való részvételről, másokkal való összehasonlításról és ötletcseréről szól, hanem arról is, hogy valaki megosztja önmagát és játékélményét másokkal. Sok partnerünk ezért adhat el további hardvereket. Az új körülmények mindig új lehetőségeket hoznak magukkal. Eközben az eSport is kinőtte magát és népszerűségét, valamint ismertségét tekintve mára bármely más sportággal felveszi a versenyt. A profi játékosok nem csak megélhetnek belőle, de a többi hivatásos sportolóhoz hasonlóan hirdetési szerződésekkel és olyan jövedelemmel rendelkeznek, amely nagyon kényelmes életet biztosít a számukra.

Legyen Ön is részese ennek a fejlődésnek, ahelyett, hogy csak az oldalvonalon állva figyelne. Örömmel segítünk egy-két játékkör megnyerésében!

Üdvözlettel,

Francisco Soutullo

European Product Manager Gaming ALSO
Francisco.Soutullo@also.com